Az eredeti szélkakas oldalról átvesszük a jobbnak bizonyult részeket, az egyszerűség kedvéért nagyrészt eredeti formájában.

Orbán Viktor a 2004. december 5-i népszavazáson a kettős állampolgárság mellett érvelt. Azt hangoztatta, hogy a Fidesz mindig is támogatni fogja a határon túli magyarok kettős állampolgárságát célzó törekvéseket. Ennek ellentmond, hogy az Orbán-kormány külügyminisztere 2001-ben elvetendőnek tartotta a kettős állampolgárság megadását a határon túli magyaroknak, mert az ellentétes az európai normákkal.

„…a népszavazáson résztvevő választópolgárok többsége igent mondott a kettős állampolgárságra. Nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberek véleményét, így a parlamentnek már rég meg kellett volna tárgyalnia az erről szóló pozitív javaslatot.”

(Index.hu, 2005. október 20.)

Orbán Viktor a 2004 decemberi népszavazáskor azt hangoztatta, hogy aki nemet mond a kettős állampolgárságra, az a saját nemzetét tagadja meg. Ennek ellentmond Orbán Viktor kormányának 2001-es hivatalos álláspontja, miszerint:

„…A törvény, csakúgy mint a magyar jog egésze, elismeri a szomszédos államok területi integritását, semmilyen módon nem ismeri viszont el a területi revízió gondolatát és a kettős állampolgárság fogalmát.”

(Részlet az Orbán-kormány 2001-es státustörvény-magyarázatából)

Mindezek alapján több értelmezés is lehetséges.

1. Orbán Viktor megszavaztatott egy olyan kérdést a néppel, amiben ő nem is hitt valójában.

2. Orbán Viktornak a 2001-es álláspontja igaz, csak most megtagadja azt.

3. Orbán Viktor mindig is szerette a kettős állampolgárságot, de amikor kormányon volt,
nem merte megcsinálni.

Jelen blog szerkesztőjének megjegyzése: Azóta tudjuk a végeredményt is.

Szélviktor a Facebookon

Címkék: kettős állampolgárság

A bejegyzés trackback címe:

https://szelviktor.blog.hu/api/trackback/id/tr632190140

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szlovákia: fejtörést okoz a kettős állampolgárság 2010.08.03. 12:47:01

Megnehezítheti a szlovák kormánykoalíció együttműködését a kettős állampolgársághoz való viszonyulás, hiszen a koalíciós pártok meglehetősen sokszínűen vélekednek a kérdésben. A kereszténydemokrata SDKÚ fontolgatja a kettős állampolgárságot kizáró szlovák…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.08.12. 22:48:50

Kösz. A cikk témájához szól, tehát szívesen veszek ilyeneket.

1 magyar. 2011.02.24. 13:36:35

pofátlanság ne továbbja!! az én életembe ne pifázzon bele egy román,én sem teszem azt..........
süti beállítások módosítása